Tema dagar måndag och tisdag 1 & 2 december

Temadagar v 49 mån-tis 1-2 dec för så 6-7

Tema: "Alla lika, alla olika" olika värderingsövningar i mentorsgrupper på måndag. Under tisdagen (2 dec) går vi på Armémuseet och avslutar med Julmarknaden i Gamla Stan. Eleverna skall komma överens med sina föräldrar om summa inför julmarknad.

Matsäck behövs på tisdag och eleverna kan äta den i Markenteriet på plan 2 i Armémuseet .

Eleverna börjar 9:00 slutar 15.00


Julklappar till barnen i Chernobyl

 

Var med och samla in julklappar till barnen i Tjernobyl!

Nu upprepar vi succén med insamlingen av julklappar till barnen i Tjernobylområdet I Ukraina. Förra året fick vi in 5200 saker som blev till mycket uppskattade julklappar till de barn i Ukraina som verkligen behöver denna form av uppmuntran.

  

Stinsens shoppingcenter, Barn och ungdomsnämnden i Sollentuna, Lions Club i Sollentuna, Pingstkyrkan i Sollentuna samt Skandinaviska Barnmissionen anordnar i december en insamling av julklappar i form av leksaker och hygienartiklar till barn i Tjernobyl. Insamlingen sker i Stinsens shoppingcenter under tiden 29 november - 23 december, där vi bygger upp vad som mycket väl kan vara en av Sveriges största tomtesäckar.

  

Alla är välkomna att komma med saker till julklappssäcken. Förra året kom enskilda personer, hela familjer, förskolor och skolor och lämnade sina bidrag till julklappsinsamlingen.


Vi hoppas och tror att ni ute på skolor och förskolor även i år vill initiera insamling inom era verksamheter och lämna gåvorna i den tomtesäck som finns i Stinsen.


De julklappar vi vill ha är

•·        Leksaker och mjukisdjur, nya och i skick som nya

•·        Hygienartiklar i form av tvål, schampo och liknande artiklar avsedda för barn.


Vi vill inte ha sakerna i inslagna paket. Orsaken till detta är att vi vid överlämnandet måste veta vad som finns i paketet. I Ukraina kommet gåvorna att göras om till julklappspaket speciellt anpassade för varje mottagare.


Transporten till Ukraina kostar en hel del. Vi hoppas få några företag som medverkar med sponsring. Vi kan emellertid alla hjälpa till. Om alla som lägger i en julklapp även lägger ett bidrag i den insamlingsbehållare som finns bredvid tomtesäcken så blir detta ett bra bidrag till transportkostnaden.


Har ni frågor kan ni vända er till

Thomas Ardenfors tel. 070-7997474, e-post thomas.ardenfors@tele2.se samt

Ulf Wester tel. 070-6391634, e-post ulf.wester@one.seBarn- och ungdomsnämnden, Stinsens Shoppingcenter, Skandinaviska Barnmissionen Pingstkyrkan i Sollentuna, Lions club


Nytt schema

Hej!

Efter höstlovet kommer samtliga elever att få ett nytt schema.

På måndag v45 efter lovet träffas vi kort i mentorsgrupperna för att gå igenom schemat med eleverna. Vi har lyssnat på synpunkter och förslag som har kommit ifrån eleverna kring schemat. Vi har också en bättre överblick över hur vi disponerat lokalerna på skolan och får nu en möjlighet att göra förändringar. Skolan får nu 2 stycken idrottshallar till förfogande. Vår avsikt är att schemat skall bli så bra som möjligt för samtliga berörda och att minimera antalet håltimmar.

Schemat är nu skapat i vårt schemaprogram och kommer därför att bli lättare att läsa av.

Ring gärna om ni har frågor heller synpunkter!

Med vänlig hälsning

                                   Carina Norberg


Information om huvudlöss

                                      Information om huvudlöss.

               Nu förekommer det fall av huvudlöss i skolan.

    Jag ber er därför kontrollera barnets hår och hårbotten.

Finkam/luskam samt förstoringsglas är två bra hjälpmedel.


Huvudlöss är vanligt bland barn. Tidigare trodde man att det berodde på dålig hygien, så är det inte. Snarare tvärt om - lusen trivs faktiskt bäst i rent hår.

                              Huvudlusen.

Lusen varierar i färg, 2-3 mm. lång platt insekt, utan vingar. Den kan varken hoppa eller flyga. Djuren lever på blod från hårrötterna och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar. Lusen kan leva högst ett dygn utanför hårbotten. Lusäggen är gulvita och "klistras" fast på hårstråna, intill hårbotten. De kallas även gnetter. Äggen är mindre än 1mm. och svåra att upptäcka och att få bort. Löss sprids genom kontakt huvud- huvud.

                           Hur blir lössen så många?

Honlusen parar sig med en hanlus och därefter lägger hon 7-8 ägg/dag. Efter 8 dagar kläcks äggen och ut kommer löss. Efter 10 dagar parar sig honlusen igen och lägger nya ägg. Snabbt blir det många löss. En lus lever ca. 1 mån. i håret.

                                    Symtom.

Oftast orsakar huvudlöss klåda - men inte alltid.

                                  Luskamning.

Det kan vara svårt att upptäcka löss i håret. Undersök först huvudet efter lus och ägg. Leta noga med en tät kam, gärna en luskam. Det finns att köpa på apoteket. Titta särskilt noga i nacke och bakom öron, där äggen ofta sitter på hårstråna.

Kamma håret över ett vitt papper eller över en spegel så syns lössen tydligare.

Gör så här:

1. Börja kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrätt bena och kamma håret åt                        

    vardera sidan.

2. Gör en ny bena alldeles intill den första benan och fortsätt på så sätt kamma

    igenom håret, från sida till sida.

3. Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant, bena för bena till hela

    håret är genomkammat.

4. Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter       

    tillbaka igen från nacken till pannan.


                Egenvård/behadling.

På apoteket finns olika typer av receptfria lusmedel, som tar död på löss och ägg.

Du kan köpa och behandla själv. Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen,

och inte minst att fortsätta kamma dagligen, i 14 dagar, om du vill bli av med lössen! Döda ägg kan sitta kvar på hårstråna så det måste klippas bort ibland för att ägget ska försvinna helt.

Behandla alla i en familj som har löss samtidigt. Använd aldrig hårbalsam innan du ska shamponera mot löss. Då verkar lusmedlet sämre. Däremot kan gärna spraybalsam användas de dagar du ska kamma efter du använt lusmedlet, så att t.ex. ett långt hår lättare kan kammas.

Upprepa behandlingen efter 1 v. Då har de ägg som överlevt hunnit kläckas och en ny behandling tar död på de nykläckta lössen.

Man ska inte behandla i förebyggande syfte!  Då blir lössen resistenta mot lusmedlet.


                        Förebyggande.

Löss sprids lätt mellan barn. Det är därför viktigt att behandla om man upptäcker löss. Men även om alla i klassen ska undersökas hemma så är det bara den som har löss som ska behandlas.

Eftersom lusen bara överlever 1 dygn utanför hårbotten är det inte nödvändigt att städa huset, byta sängkläder och mössor mer än vanligt. Vi rekommenderar att eleverna inte byter huvudbonad med varandra och att man kan lägga barnets mössa och borste i frysen.

Om ni upptäcker att ert barn fått huvudlöss är det bra om ni informerar klasslärare eller mig, så vi kan gå ut med allmän information i rätt tid.


                             Viktigt!

Om ni upptäcker löss på ert barn måste en behandling/schamponering och efterföljande luskamning vara gjord innan barnet får gå till skolan.

Efter som det är vanligt att löss sprider sig i skolan kan vi även skicka hem barn som inte är behandlade, om lössen upptäcks i skolan.


Mer information finns på http://www.lusfri.nu/                     Tack för att gott samarbete!

                

                    Louise Arrighi, Skolsköterska


                  Rev.081103


RSS 2.0